SZŐRTELENÍTÉSI ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Ma már annyiféle eljárás létezik, hogy a bőség zavarában nem könnyű választani. Ráadásul sorra jelennek meg az újabbnál újabb kezelési módok, anyagok. Ezért szeretnék Nektek egy kis segítséget nyújtani és összehasonlítjuk a különböző technikákat.

Amennyiben nem szeretnénk megszabadulni a szőrszálainktól, csak halványítani a sötét szálakon, választhatjuk a szőkítést. Ebben az esetben a kozmetikus a szőrszálak festékanyagát (melanint) oxidálja színtelen anyaggá szőkítő por és hidrogén-peroxid segítségével. Ezt leginkább bajusz területére szoktuk alkalmazni. Otthon ne próbálkozz vele!

A tényleges szőreltávolításnak két nagy csoportját különböztetjük meg, az epilálást (tartós szőrtelenítés) és a depilálást (ideiglenes szőrtelenítés).

Depiláció során a mátrixsejteket nem pusztítjuk el. Ebbe a csoportba tartozik a borotválás, trimmelés,epilátor, csipeszelés, gyantázás, cukorpaszta és a szőrtelenítő krémek. Ezek közül a borotválás, trimmelés és a szőrtelenítő krémek csak a szőr száli részét távolítják el, a gyökéri részt nem.

Epiláció során a mátrixsejteket kisebb-nagyobb mértékben elpusztítjuk, attól függően, hogy azok milyen szőrnövekedési fázisban vannak. Ide tartozik pl. elektrolízis, lézeres szőrtelenítés, IPL.

Az egyik legelterjedtebb mód a borotválás. Ennek előnye, hogy otthon elvégezhető és gyors. Hátránya azonban, hogy a szőrszálak gyorsan visszanőnek, kb. 2-3 naponta ismételni kell. A hajhagymák számát nem képes változtatni, de mivel a szőrszálak elvékonyodó végét folyamatosan levágja, így a szőr megerősödik. Amikor elkezd nőni kellemetlenül szúró érzés tapasztalható.

A szőrtelenítő krémek előnye szintén a gyorsaság és, hogy nem igényel szakembert. A bőr felszínén roncsolják a szőrszálat, gyakorlatilag olyan a hatása, mint a borotválásnak a szőr megerősödése miatt. Magas vegyi anyag tartalma miatt könnyen alakul ki bőrirritáció. Illetve károsítja a bőr természetes barrier funkcióját, mivel eltolja annak pH-ját lúgos irányba.

A kézi elektromos epilátorok használata viszonylag gyors és 1-2 hetente kell csak alkalmazni. Fájdalmas eljárás és gyakran beletöri a szőrszálat, így könnyen alakulhat ki szőrbenövés, irritáció.

Hagyományos gyantázási technikák közül otthoni használatra javasolt a hideggyanta. Ezzel nem tudjuk megégetni magunkat, bár a szőrszálaktól is nehezen szabadít meg, illetve egy kis gyakorlatot igényel az alkalmazása. Kisebb területekre alkalmas csak pl. bajusz.

A kozmetikában használatos gyanták az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül. Néhány évtizede még lábasokban melegítették a gyantát és használat után leszűrték, majd újra felhasználták. Majd jöttek a patronos gyanták, melyek már sokkal korszerűbbek, de hátrányuk, hogy fő összetevője a fenyőgyanta igen gyakori allergén.

A legújabb fejlesztésű gyantákat waxnak nevezzük. Ezek a régebbi típusú gyanták hátrányait küszöbölik ki, ugyanis nem tartalmaznak fenyőgyantát, alacsony hőmérsékleten olvadnak, csak a szőrszálhoz tapadnak oda, így érzékeny bőrön is bátran alkalmazhatóak. Nem törnek. Látványosan elvékonyítják a szőrszálakat és elég 3-4 hetente kell alkalmazni.